Flygpojkarnas internationella utbyte

Här skriver vi historier om civil och militär flygverksamhet, sanna såväl som skrönor.

Flygpojkarnas internationella utbyte

Inläggav Lars Sundin » 29 maj 2014, 12:28

Jag försöker tränga mig in här med en första tråd i detta delforum som kanske borde få en annan titel och även ett vidgat område, något som även andra påpekat.

På Facebook finns en grupp om "Flygpojkarna" vilket fick mig att minnas; F6 sommaren 1951 och så Tegelhögen. Jag hade tidigare skrivit ett inlägg på min blogg http://larsan13.wordpress.com/2013/07/0 ... erksamhet/

Jag hade funnit en mycket fin text om en utbytesresa hos signaturen "Varjager" (en gammal SFF:are) på http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=22&t=35408 och vidare googling visade hur unga amerikaner upplevde vårt land och vårt flygvapens värdskap.

Gå till http://archive.cadetstuff.org/archives.html och sök där på "Steve Austen" som i ett antal avsnitt beskriver sina upplevelser hos oss. Filmjölk var ingen höjdare men Flygvapnet verkar ha skött sig fint.

Austens inledning: http://archive.cadetstuff.org/archives/000290.html . Ett smakprov: http://archive.cadetstuff.org/archives/000311.html
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2898
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Flygpojkarnas internationella utbyte – plus lite egna minnen

Inläggav Arne M » 02 jun 2014, 02:54

Verkligt kul och intressant läsning om en amerikansk-svensk flygkulturkrock på flera plan. Hur gamla var de här amerikanska flygkadetterna som besökte oss 1970? De tycks ju inte heller varit utanför USA tidigare och än mindre ha varit i Europa. Och var en bidé verkligen så okänd i US of A? Men det var intressant att läsa Steve Austens minnen från den här tre veckor långa resan till det exotiska landet Sverige. :-)

Men lite förvånad blev jag nog av att läsa att det var lite si och så med engelskkunskaperna hos dem Steve et consortes mötte här i Svedala. Nu för tiden så är det ju närmast regeln snarare än undantaget att alla talar och förstår engelska. Kanske det var annorlunda på 70-talet även om jag faktiskt undrar. Själv började jag att läsa engelska redan i folkskolans fjärde klass här i Stockholm i slutet av 50-talet så det kan knappast ha varit så unikt med engelskspråkiga svenskar under tidigt 70-tal kan man tycka.

Särskilt kul var det att läsa om Steves besök på F8 Barkarby eftersom min morbror jobbade där i många år. Ungefär vid tiden för Steve Austens Sverigebesök var min morbror på Flygvapnets räddningshelikoptrar av Vertoltypen med stationering på F8 när de inte låg i beredskap i Visby på Gotland eller flög höjdare, både svenska och utländska, runt om i landet. Bl.a. flög man gamle kungen Gustaf VI Adolf till dennes fiskestuga i Tärnabytrakten i Lappland. En annan gång kommer jag ihåg att jag filmade min morbror och Vertolen med min Super-8 kamera när de hade landat bakom Filmhuset på Gärdet – det fanns åtminstone på den här tiden en särskilt avgränsad gräsplätt med staket runt om för helikoptern att landa på vid besöken i närbelägna Tre Vapen på Banérgatan – med någon av USA:s toppmilitärer på besök i Stockholm. Ack ja, dessa minnen som poppar upp när man läser berättelser här i forumet! ;-)
Arne M
 
Inlägg: 368
Blev medlem: 26 feb 2008, 15:27


Återgå till Civila och militära flyghistorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron