Sida 1 av 1

Capronis svanesång

InläggPostat: 23 nov 2019, 21:39
av Bengt Ekbladh
Capronis svanesång
10 syndare får sin lön..!
Handlar om när 10 Caproni anfalls av ca 15 div. bla J22 på Visingsö 1945
...
http://sffsmaland.se/Historia/hist/Capr ... yndare.pdf
http://sffsmaland.se/Historia/hist/Capr ... ndare2.pdf
...
kolla bilderna

I en slags firande? av krigets slut forslades ett antal Caproni B16 flygplan till Visingsö flygfält som skjutmål. En plattform byggdes på ett närbeläget ladugårds tak för de högre stånden. Sedan dundrade flygvapnet in och avlossade en ”redi” salva mot de stackars uppställda trotjänarna. Kvarlevorna tippades ner i sjökanten, men där fick de inte ligga så man drog ut dem längre ut i sjön där de ställde till förtret för fiskarnas nät, så in med dem till stranden igen och det som då var kvar togs om hand av skrothandlare. Ja, det fanns sådana på den tiden.
I tidningen Flyg nr 20 1945 uppmärksammades händelsen som återges nedan. Tidskriften Flyg var tidskrift för Flygvapnet och organ för Kungl. Svenska Aeroklubben och Föreningen Värnpliktiga Flygförare.
http://sffsmaland.se/Historia/grannaF.html
kolla Caproni på Visingsö 1945

Re: Capronis svanesång

InläggPostat: 23 nov 2019, 22:44
av Lars Sundin
Artikeln i Flyg nr 20/1945 om Capronislakten, detta misskända flygplan, kan även läsas här, kanske med aningen högre grafisk kvalitet. Dessutom får man annat på köpet om FV och flyg i övrigt. Som t ex artikeln på sid 7 om en stor "FV-uppvisning" över Stockholm, där det ännu använda ordet "värnskatt" nämns. Då var det en verklig sådan.

https://modellflygnytt.se/gamla/1945/flyg_1945-20.pdf

Detta är en väldigt lurig sajt tycker jag och är glad att jag lyckades ta mig dit igen efter ett dator-byte!