Spitfire saga band III har kommit !

Här kan Du annonsera flyg- och flyghistoriskt relaterade prylar och tjänster. SFF tar inget ansvar för lagda annonser utan alla affärer är helt en fråga mellan köpare och säljare.
Kommersiella annonser accepteras ej.
Den som agerar oseriöst på detta forum kommer att blockeras så snart SFF webbmaster får kännedom om att sådant förekommit.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Spitfire saga band III har kommit !

Inläggav Mats Averkvist » 19 sep 2010, 11:30

Bild

Spitfire Saga – band III har kommit !!

I det tredje bandet av Spitfire Saga tilldrar sig historien, om norges två jaktskvadroner under andra världskriget, från september 1942 till april 1943. Också denna gång ägnas den dagliga krigsinsatsen i luften och på marken stor plats. Totalt 75 krigsveteraner har bidragit till boken. Flera kapitel handlar om speciella tema och som en extra bonus offentliggörs för första gången 43 bilder från en unik 16 millimeters färgfilm tagen av den norska krigsfotografen Finn Bergan på ”den norska” jaktflygstationen North Weald utanför London – i november 1942.

Förlusterna av unga flygare steg stadigt i de båda skvadronerna under hösten, vintern och våren, både i luftstrider, men också pga flera olyckor. Flera av krigsdeltagarna berättar om stressen och nervpåverkan som flygarna var utsatta för. Band III innehåller också den utroliga historien om jaktflygaren som blev nedskjuten, men som lyckades fly genom fientligt territorium tillbaka till friheten och en ny krigsinsats.

En ny och starkare version av Spitfire skulle under hösten 1942 ge de allierade tillbaka det försprång i luften som tyskarnas Focke-Wulf Fw 190 hade tagit ifrån dem hösten 1941. Samtidigt med nya flygplan fick norrmännen också en ny uppgift: att eskortera amerikanska bombflygplan på stor höjd, något som skulle bjuda på nya utmaningar.

På marken fick markpersonalen beröm för sin insats. Norrmännen utvecklade nya tekniska lösningar för Spitfiren, vilket gav erkännande från britterna. I ett eget kapitel berättar många av markpersonalen anekdoter kopplade till tjänsten, om ”sina” flygplan och flygare.

Vägen in till London var kort när man fick permission. Hösten 1942 kom också välfärdstjänsten in för fullt för den norska personalen, ledd av välfärdsofficeren Ferdinand Finne i London. Han sörjde för både teaterbiljetter och semesteruppehåll i privata hem. Med pågående krig ökade antal äktenskap, både bland ledare, flygare och markpersonal.

Band III har 360 sidor A4, inbunden och kostar 440 NOK + porto.

Band I och band II har 320 respektive 296 sidor A4 och kostar 390 NOK / st. + porto.

Böckerna kan beställas direkt från förlaget:
Wings Forlag AS, Postboks 2718 St. Hanshaugen, N-0131 OSLO, Norge
Epost: wingsas@online.no

Cato Guhnfeldt
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 949
Blev medlem: 23 feb 2008, 09:33
Ort: Strömsnäsbruk

Återgå till Köp-, byt- och sälj

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst