34. Ölands testfält Stora alvarets bäst bevarade hemlighet

Moderatorer: Mats Averkvist, Henrik Tisell, Sven-Erik Jönsson

34. Ölands testfält Stora alvarets bäst bevarade hemlighet

Inläggav Mats Averkvist » 21 jun 2021, 17:46

Författare: Oddbjörn Andersson
Förlag: Stora Alvaret
ISBN: 9789151932767
Pris: 349 kr
Format: 230 x 230 mm, 254 sidor, inbunden.

Bild

Stora alvaret är känt för sin unika, karga natur och sina orkidéer. Men varför ligger det betonglock utlagda, som brunnslock utan brunnar? Författaren Oddbjörn Andersson vandrade på alvaret och kartlade systemet som visade sig omfatta ett stort antal lock. Sedan började han söka efter människorna som skapat det. Det visade sig då att betonglocken var en del av ett svenskt spetsprojekt.
I början av 1950-talet gick industrin på högvarv och det planerades för nya vattenkraftverk, moderna bostadsområden och stora motorvägar. Sådana projekt krävde kartor. Den nya, rationella metoden för kartframställning hette flygfotogrammetri. Men gick det att lita på att flygkamerorna återgav verkligheten korrekt? Nej, hävdade mätexperten och professorn Bertil Hallert som ville testa kamerorna under verkliga förhållanden, i luften. Han fick gehör av andra svenska experter och tillsammans anlade de ett testfält på Stora alvaret. Kartverket var tongivande i projektet. Det här är berättelsen om dem som skapade det världsunika testfältet på Öland. Inte minst Bertil Hallert som tack vare succén befäste sin roll som en ledande auktoritet inom fotogrammetri. När USA började planera för att landa på månen var det honom som NASA vände sig till angående kartor över månens yta.
Ölands testfält består av 184 betonglock ute på alvarmarken, varav de flesta fortfarande ligger helt öppet. Boken Ölands testfält berättar historien om fotograferingsfältet ute på alvaret. Den handlar om bakgrunden, planeringen, genomförandet, om testerna och om succén. Den är resultatet av flera års forskning och är rikt illustrerad.
Några röster: Oddbjörn Andersson har utfört en forskningsprestation av rang och presenterat sina rön på ett aptitligt sätt. Folk i kartograffacket är begeistrade över boken, fotografer likaså. Ölandsälskare som vill lära sig litet mer kan säkert också bli entusiastiska. Ölands testfält är en mycket vacker bok, och utan tvekan en av de märkligaste. För allmänheten förblev testfältet okänt, till och med på Öland. Först nu berättas dess historia i förlagets första bok. Mer är 90 procent av locken är lätta att upptäcka för en besökare. Alla koordinater finns med i boken.
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1235
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk

Återgå till Flygböcker utgivna 2020-2021

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst