Årets svenska flygbok 2016 är utsedd!

Moderatorer: Mats Averkvist, Henrik Tisell, Sven-Erik Jönsson

Årets svenska flygbok 2016 är utsedd!

Inläggav Mats Averkvist » 02 okt 2016, 00:34

Vid den årliga Flyglitteraturträffen i Flyget hus på Malmen lördagen den 1 oktober, blev boken Tyngdlyftaren i Flygvapnet - TP 84 Hercules 50 år i svensk tjänst av Thorbjörn Engback utsedd till Årets svenska flygbok 2016. Vid samma tillfälle utdelades också det så kallade, Kernell-priset till två mottagare. Kernell-pris nr. 3 tilldelades Veteranklubben Saab för utgivning av skriftserien SAAB-MINNEN . Kernell-pris nr. 4 tilldelades Maria Küchen för sin bok Att flyga.

BildBild
Ordförande i FLIT Sven Scheiderbauer, den vinnande författaren Thorbjörn Engback och Henrik Tisell (FLIT). Foto Mats Averkvist

BildBildBild

Kenneth Nilsson mottog Kernellpriset nr. 3 som representant för Veteranklubben Saab.
Motivering: Sedan 1988 har Veteranklubben Saab gett ut SAAB-MINNEN. I programförklaringen skriver man (utgåva 2 1989) att man vill rädda undan det som belyser den unika pionjäranda och samhörighet som rådde på företaget SAAB. Det centrala är personliga minnen och hågkomster samt det som finns i fotoarkiven. Den 26 utgåvan av SAAB-MINNEN kom ut i våras. Olika redaktioner har genom åren arbetat fram dessa böcker. Man har funnit en form som passar och håller. Från flyg- och i viss mån också industrihistorisk synpunkt ar det ett utomordentligt referensverk som ges ut. Redaktionerna genom åren uppmärksammas härmed genom att tilldelas Kernellpriset, vilket nuvarande redaktion och styrelse får motta.

Maria Küchen mottog Kernellpriset nr. 4 för sin bok Att flyga.
Motivering: Maria Küchen är en i flyglitteraturen hittills okänd författare. Maria Küchen är däremot känd som poet och prosaist och har en omfattande bokutgivning bakom sig. Maria Küchen har ett passionerat flygintresse. Med sin sedan barndomen nära relation till flyget som grund utvidgar hon perspektivet till att omfatta i stort sett all flygning. I sin bok Att flyga får hon rum med nästan hela flyghistorien. Vi möter flyget idag, både civilt och militärt. Hon kopplar flyget till religionen och litteraturen. Hon provar också flygandets konst på olika sätt. Kort sagt så berör hon flygandet ur alla möjliga vinklar. Det är allt från en spotterpaviljong till Gripenflygning. Boken är en essä. En essä bygger på fakta och personliga reflektioner. Det är just bokens styrka. Det betyder att en bra och välskriven essä skall visa att författaren behärskar det område hon skriver om, vara tydlig och lättläst, vara objektiv men resonerande och analytisk. Detta uppfyller Maria Küchen. Boken Att flyga lockar även icke flygintresserade till läsning och kan fungera som en lärobok i ämnet. Den som är flygintresserad och har någon relation till flyget gläder sig åt nya infallsvinklar på yrket eller hobbyn. Denna bok skulle Stig Kernell omfamna – en utgivning i hans anda.
Foto: Mats Averkvist
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1235
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk

Återgå till Flygböcker utgivna 2015-2016

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst