Sida 1 av 1

Malmö missade flygfolkfest

InläggPostat: 12 sep 2010, 17:21
av Sten Johnson
Den 17 juli 1910 var det exakt 100 år sedan man gjorde den första flygningen över Öresund. Jubileet hade planerats som en stor flygfest med veteranplan. Mikael Carlsson skulle upprepa flygningen med sin Bleriot IX och landa på Limhamnsfältet vid Ribersborg. Detta var den exakta platsen där det första flygplanet landade. Det hela skulle bli en flygfest med massor gamla flygplan och utklädda människor. Som det var i flygets barndom. På danska sidan hade man gjort en stor sak av det. Arrangemanget i Malmö skulle Malmö stad och Skånsk Veteran FlygFörening stå för.

När tiden närmade sig fick Malmö stad kalla fötter och beslutsvånda. Inga besked kom och så småningom måste Mikael dra sig till förmån för 100 års flygjubileum på Gärdet i Stockholm. Till slut kom ett definitivt nej från Kommunen. Tydligen hade en miljöpartist tyckt att det blev föroreningar på Limhamnsfältet.

Från danska sidan ville man dock genomföra flygningen. Man fick tillstånd att landa på ett litet privat fält söder om Malmö (Fridhem). Hans Johansen med sin Stearman upprepade flygturen tillsammans med Pär Cederqvist och hans Tiger Moth som följeplan. Vid Fridhem fanns en liten mottagningskommitté utklädda i tidsenliga kläder, så jubileet gick inte helt förbi. Vilken miss av Malmö kommun att inte ta tillfället i akt att skapa en flygfest för folket och det dansk-svenska samarbetet.

Hälsningar från en besviken Sten

Bild
Hans Johansens Stearman
BildBild