Film FV 25 år

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Film FV 25 år

Inläggav Stellan » 24 mar 2021, 15:12

Appropå tråden om identifiering av piloter https://forum.flyghistoria.org/viewtopi ... =1&t=21141 så ville jag ju veta mer om den röda Sk 25 som syns på en av bilderna. Gjorde en sökning och hittade då denna fina film gjord till FVs 25-års jubileum https://www.filmarkivet.se/movies/flygvapnet-25-ar/. Har aldrig sett några av dessa sekvenser förut och det var speciellt roligt att se de tidiga flygplanstyperna i aktion, Dront, Bulldog mfl. Visst finns det även en sekvens från själva flygupvisningarna på Gärdet också, med en något otydlig gulmålad Sk 25 jagandes ballonger.
Stellan
 
Inlägg: 337
Blev medlem: 05 maj 2008, 14:14

Re: Film FV 25 år

Inläggav Lars Sundin » 24 mar 2021, 16:09

Vad avser 25-årsfirandet på Gärdet, så var jag där, men nu är det svårt vad jag minns och vad jag senare sett på foton eller film.

Konungens fadäs med mösskapellet hörde jag talas om först långt senare men nu kan man ju inte se filmen utan att "kolla" detta. Vidare kommer jag ihåg "Skruven" med ett antal Sk 16, som gör en något sned looping. Min farbror hade ju berättat att han flög sist i kolonnen. Segelplanens vingover vid landning tror jag att jag minns. Förutom att många plan var det...

Och mycket folk. Har kikat i Svenska Dagbladets artikelarkiv kring evenemanget. Många artiklar är det, bl a finns en karta över hur området disponerades och var man som besökande bör stå. Det kommande programmet beskrevs och ballongjakt nämndes därvid.

Spitfirebranden på Bromma fick en egen artikel och det omnämndes att piloten ändå kunde ta sin Storch från Bromma till Gärdet och överlämna det foto han tagit av arrangemanget från luften.

Klipp ur filmen: https://larsan13.files.wordpress.com/20 ... gjjakt.jpg

En titt i aktuellt nummer av Teknikens Värld rekommenderas, med bl a Björn Karlströms födelsedagspresent J 51: http://xn--modellvnner-r8a.se/old/1951/TVF_1951-13.pdf
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2648
Blev medlem: 23 feb 2008, 06:17
Ort: Handen


Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Olsson och 9 gäster