Sida 1 av 1

Flygförbud för SK 60

InläggPostat: 10 dec 2019, 18:54
av Bengt Ekbladh
Flygförbud för SK 60...utmattningsdefekter... i flygplanens dragbultar till bakkroppen.
Flygförbudet infördes 13 november men offentliggjordes först på söndagen efter att Kvällsposten ställt frågor till Försvarsmakten om flygförbudet.

https://www.expressen.se/kvallsposten/b ... _EBtGhSUq0

Flygvapnet har cirka 50 stycken SK 60.
Enligt uppgift misslyckades första försöket att tillverka nya bultar till SK 60.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flyg ... olflygplan
,,,
Behovet av att hitta en ersättare till SK 60-systemet kvarstår och blir mer akut för var dag som går. Ett beslut om att anskaffa en ny Basic Trainer Aircraft (BTA) för grundflygutbildning är nödvändig. säger,,,
https://www.forsvarsmakten.se/sv/organi ... arteret/#/

Även Österrike ställer planen.
https://www.ots.at/presseaussendung/OTS ... Beq5VJ8dNc

Re: Flygförbud för SK 60

InläggPostat: 14 jan 2020, 20:18
av Bengt Ekbladh
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuel ... e0aGXmRd3Q

""Flygvapnet och Saab har arbetat intensivt med att åtgärda defekterna i SK 60-flygplanens dragbultar för att kunna häva flygförbudet och återuppta flygutbildningen.""
..
""Bakgrunden är att den 13 november beslutade flygvapnets tillförordnade tekniska chef i samråd med flygvapnets centrala flygchef om omedelbart flygförbud för samtliga flygvapnets SK 60-plan. I samband med inspektioner i den pågående gångtidsförlängningen av SK 60 upptäcktes defekter i flygplanens dragbultar, de bultar som håller ihop fram och bakkroppen på flygplanet. Felet var så allvarligt att det äventyrade flygsäkerheten. Ett brott på någon av de två övre dragbultarna bedömdes som katastrofalt och skulle försvaga konstruktionen vilket sannolikt skulle leda till haveri.""
..
""Behovet att ersätta SK 60-systemet kvarstår och Försvarets materielverk, FMV, arbetar nu med förberedelserna för att upphandla ett nytt skolflygplan till flygvapnet.""

Re: Flygförbud för SK 60

InläggPostat: 14 jan 2020, 21:38
av Per Björkqvist
Den här veckan har jag sett minst en SK 60 flyga på Malmen, så det kanske är saker på G nu för att hela parken blir åtgärdad.

Re: Flygförbud för SK 60

InläggPostat: 14 jan 2020, 22:11
av Lars Sundin
Läser man igenom hela den text Bengt hänvisar till (daterad idag eftermiddag) får man belägg för den mer optimistiska syn som Per framför.

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuel ... ter-igang/