Äldre tidningsartiklar i DN och SvD

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Äldre tidningsartiklar i DN och SvD

Inläggav Lars Sundin » 16 nov 2019, 06:51

Ibland visar jag gamla tidningsartiklar när jag svarar på något här, i en Facebook-grupp eller vid andra tillfällen. (Jag råkar ha tillgång till både DN och SvD i digital form, min särbo vill lösa korsorden i SvD och lägger ut många sköna tusenlappar på pappersabonnemanget. Och då får hon bjuda in ett antal personer att digitalt hänga med på sin prenumeration.)

Det blir intressanta tidsdokument. Så såg man på saken när det begav sig. Och man får sammanhanget klart för sig, det framgår inte alltid så klart i "In Memoriam" eller underforumet för militära plan.

Här har jag samlat några exempel: https://www.dropbox.com/sh/xen9b4lhbjn8 ... FYrNa?dl=0

Vad du kan se av detta beror på din programvara skulle jag tro. Jag är mest van vid SvD:s arkiv men DN:s arkiv ger möjlighet att se och att lätt läsa en hel tidningssida! I varje fall med min dators programvara. När jag ska lagra en SvD-artikel måste jag ibland klistra samman fler skärmdumpar - jobbigt. (Säkert finns någon IT-kunnig läsare som kan analysera detta och ange bättre hantering.)

Det tar ett tag att lära sig "knapperiet" - olika i de två tidningarna. Rätt sökord är också en viss konst att välja.

Hur jag får publicera dessa arkivklipp vet jag ej - men går det så går det. Jag försöker då och då bilda mig om "upphovsrätt" men jag blir allt mer förvirrad för varje gång.

Det klankas/skojas ofta med journalisters sätt att skriva om flyg men jag tycker att mycket vad jag läst i gamla tidningar är riktigt bra. Av SvD-artikeln kring "Nävekvarnsolyckan" framgår t ex hur kinkigt det kan vara med molngenomgång i grupp. Olyckan var mycket lik den på den närbelägna sjön Nedre Glottern ett och ett halvt år senare. Jag har inte med DN:s artikel om olyckan där man mest intervjuat ögonvittnen. Båda tidningarna skrev även om den stora pågående övningen och hade (åtminstone SvD) tydligen journalister på plats på aktuella förband.
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2408
Blev medlem: 23 feb 2008, 06:17
Ort: Handen

Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster