Första Brasilianska Gripen E

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Första Brasilianska Gripen E

Inläggav Bengt Ekbladh » 06 okt 2019, 22:41

Första Brasilianska Gripen E har genomfört sin premiärflygning
,,
https://saabgroup.com/globalassets/cisi ... 4090-1.jpg
26 augusti 2019
Saab genomförde idag en lyckad premiärflygning med det första brasilianska Gripen E-flygplanet. Vid 14.41 den 26 augusti startade Gripen E med beteckningen 39-6001 sin premiärflygning, och vid spakarna satt Saabs testpilot Richard Ljungberg. Flygplanet startade från Saabs flygfält i Linköping.
Flygningen pågick i 65 minuter och omfattade tester för att verifiera grundläggande flygegenskaper på varierande höjder och vid olika hastigheter. Det huvudsakliga syftet var att kontrollera att flygplanet betedde sig enligt förväntningar.
– Det här är en milstolpe och ett bevis på det mycket lyckade partnerskapet mellan Sverige och Brasilien. Mindre än fem år efter att kontraktet undertecknades har det första brasilianska flygplanet genomfört sin premiärflygning, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab.
Det här flygplanet är det första produktionsflygplanet och kommer att användas i det gemensamma testprogrammet som ett testflygplan. De största skillnaderna jämfört med tidigare testflygplan är att 39-6001 har en helt ny cockpit-layout, med en Wide Area display (WAD), två mindre Head Down Displays (sHDD) och en ny Head Up Display (HUD). En annan stor skillnad är ett uppdaterat styrsystem (FCS) med uppgraderade styrlagar för Gripen E, liksom modifieringar i både hårdvara och mjukvara.
– För mig som pilot har det varit en stor ära att flyga det första brasilianska Gripen E-flygplanet eftersom jag vet hur mycket detta betyder för det brasilianska flygvapnet, för våra brasilianska partner och för alla på Saab. Flygningen gick smidigt och flygplanet betedde sig precis som vi har sett i riggar och simulatorer. Det var också första gången vi flög med Wide Area Display i cockpit, och det är glädjande att se att mina förväntningar infriades, säger Saabs testpilot Richard Ljungberg.
39-6001 kommer nu att ingå i ett gemensamt utökat testprogram samt prov av taktiska system och sensorer.
39-6001 kommer att få beteckningen F-39 4100 i det brasilianska flygvapnet.
Klicka neda för att se en kort video från flygningen.
….!'
Gå in på
https://saabgroup.com/sv/media/news-pre ... rflygning/
så syns det....under klicka här!
Bengt Ekbladh
 
Inlägg: 6969
Blev medlem: 23 feb 2008, 14:18
Ort: Gävle

Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster