Nya avtalet ger helikopterberedskap över hela Sveriges yta

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Nya avtalet ger helikopterberedskap över hela Sveriges yta

Inläggav Bengt Ekbladh » 06 apr 2019, 21:03

Nya avtalet ger helikopterberedskap över hela Sveriges yta.
https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-oc ... m2revd2YsA
Publicerad: 2019-04-05 kl. 13:23
....
Det avtal med helikopterentreprenörer som MSB skrev under i veckan ger myndigheten tillgång till 31 helikoptrar som inom en timme kan nå hela Sveriges yta när de är placerade på sina baser. Under skogsbrandssäsongen placeras de där brandrisken är som högst.
I veckan skrev MSB och tre privata helikopterentreprenörer under det avtal som ger myndigheten en ny förmåga att släcka bränder från luften. MSB skrev avtal med en entreprenör som har samarbetsavtal med två andra företag. Avtalet innebär att MSB kan få tillgång till upp till totalt 31 helikoptrar under skogsbrandssäsongen, mellan 1 maj och 15 september, som kompletterar andra flygande aktörer.
Placeras där brandrisken är störst
Helikoptrarna kan i stort sett täcka hela Sveriges yta inom en timme när de är placerade på sina ordinarie baser. Bild på karta över täckningen. Under skogsbrandssäsongen kommer helikoptrarna att kunna placeras på de platser i landet där brandrisken är som högst. Det kräver att myndigheten löpande under säsongen analyserar situationen i landet och anpassar beredskapen efter det aktuella läget.
- Det här avtalet innebär att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB.
Vid högsta beredskapsläge i luften inom 90 minuter
I grundberedskap ska helikoptrarna kunna avropas och ställas till MSB:s förfogande inom högst 12 timmar. Om brandrisken ökar kan helikoptrarna ställas i beredskap med 180 minuters inställelsetid. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter.
- Vi kommer att kunna välja hur många helikoptrar som ska vara i beredskap, vilken inställelsetid de ska ha och var de ska vara placerade. Inspiration till denna modell är hämtad från Norge och MSB:s systermyndighet, DSB, som har en liknande beredskapsmodell med helikoptrar.
Helikoptrarna blir en av de förstärkningsresurser som MSB kan erbjuda till exempelvis regioner och kommunal räddningstjänst, när lokala resurser inte räcker till eller är uttömda. 26 av helikoptrarna kan användas för släckning och 5 för koordinering, 3 kommer att kunna ställas till förfogande till EU:s civilskyddsmekanism inom ramen för funktionen rescEU-transition.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se
Bengt Ekbladh
 
Inlägg: 6969
Blev medlem: 23 feb 2008, 14:18
Ort: Gävle

Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 23 gäster