Sida 1 av 1

Årets svenska flygbok 2018 är utsedd !!

InläggPostat: 07 okt 2018, 21:30
av Mats Averkvist
Bild
Lördagen den 6 oktober blev boken Arlanda Flygsamlingar - Svenska civilflygets historia i ord och bild av Jan Forsgren utsedd till Årets svenska flygbok 2018. Vid samma tillfälle utdelades också Kernellpris nr. 7 till Christina Lindberg för sina flygjournalistiska insatser och för sina många personporträtt.

Bild


BildBild

Motivering till Kernellpriset nr. 7
Ledningen för Flyglitteraturträffen 2018 har beslutat att tilldela Christina Lindberg Kernellpris nummer 7 för sina flygjournalistiska insatser och för sina många personporträtt.

Göteborgsflickan Christina Lindberg utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola och verkade som flygjournalist i många år. Hennes mångsidiga karriär innefattar ett stort mått av flyg. Under en lång period var Christina utgivare av nordens största flygtidning Flygrevyn, ett värv hon övertog efter livskamraten Bo Sehlberg, som hastigt avled i januari 2004 endast 59 år gammal. Tillsammans tog de över Flygrevyn 1984 som var KSAK:s organ (Kungl. Svenska Aeroklubben) och utvecklade den till form och innehåll. Flygrevyn blev en självständig tidskrift efter viss oenighet med KSAK. 1994 övertog Christina chefredaktörskapet för tidningen. Efter Bo Sehlbergs bortgång 2004 övertog hon även ägarskapet. Hon drev nu Flygrevyn, som ensam ägare, utgivare och chefredaktör till 2014. Då sålde hon Flygrevyn till en annan aktör.

Christina Lindberg får anses vara en av Sveriges mer kända kvinnliga flygjournalister. För personporträtt på 1980-talet intervjuade hon kända personligheter inom idrott och andra verksamheter i herrtidningar. Hon fortsatte sedan i Flygrevyn med en uppmärksammad serie porträttintervjuer med känt flygfolk, såväl svenska som utländska. De som intervjuades var oftast de högsta cheferna i flygbolag, flygplanstillverkare och makthavare i staten. Christina har också medverkat med personartiklar i Flygets Årsbok.

Christina Lindberg kallar sig amatörsvampexpert. Som sådan har hon uppmärksammats, inte bara för kortfilmen Christinas svampskola, utan också i andra media. Christina har också gjort sig känd för sitt engagemang i djurrättsfrågor.

Christina Lindberg tilldelas Hederspriset till Stig Kernells minne nr 7 för sina flygjournalistiska insatser och för sina personporträtt vilka är mycket värdefulla för den som är intresserad av biografier. Christina Lindbergs gärning på det flygjournalistiska området ligger helt i linje med Stig Kernells anda. Stig Kernell var för övrigt en nära vän till Christina Lindberg och Bo Sehlberg.
Bild

Re: Årets svenska flygbok 2018 är utsedd !!

InläggPostat: 08 okt 2018, 09:16
av Hans Krensler
Grattis till båda från en som inte var med...!

Mvh Hans K

Re: Årets svenska flygbok 2018 är utsedd !!

InläggPostat: 09 okt 2018, 12:49
av mchrister
Vi gratulerar Jan Forsgren till utnämningen av hans bok om Arlanda-samlingarna till Årets Flygbok. Den finns hos medlemsservice för omgående leverans. medlemsservice@flyghistoria.org, 076 846 55 02, eller direkt i vår butik på nätet, https://butik.flyghistoria.org/…/prod…/arlanda-flygsamlingar. Kostar 240 kr jämnt.