Gammal amerikansk film/TV-serie

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav Mats Averkvist » 05 jul 2009, 15:50

Jag söker originaltiteln på en amerikansk flygfilm från 30-talet. Svart-vit då naturligtvis och dubbeldäckare för hela slanten. Den gick som TV-serie på svensk TV på 70-talet med namnet "Fantomplanets hemlighet" -tror jag, måste jag tillägga, minnet sviker...
Den handlar om en uppfinnare som har gjort det möjligt att fjärrstyra flygplan. Uppfinningen flygutprovas och samtidigt är det bovar och banditer som jagar efter den. Viss romantik förekommer och hjältemod i stora portioner...
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1230
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav Lars Sundin » 11 jul 2009, 16:36

Hej Mats!

Jag har inget minne av serien själv, men googling visar att det i amerikanskt 30-tal fanns en tecknad seriefigur "Tailspin Tommy" som också blev föremål för filmatisering. Jag hittar vid en hastig titt ingen episod som verkar ha den handling du beskriver.

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Tailspin_Tommy och länken där till filmerna, samt http://www.blockbuster.com/movies/mystery-plane.html

Lars S
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2868
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav Mats Averkvist » 30 dec 2014, 00:59

Då har jag äntligen hittat den film jag sökte.

Den heter The phantom of the air och är en serie i 12 episoder från 1933.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Phantom_of_the_Air

Här är länk till första episoden:
https://www.youtube.com/watch?v=Ed7z9t6Hk7E
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1230
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav henrikoersted » 03 feb 2021, 04:26

Mats Averkvist skrev:Då har jag äntligen hittat den film jag sökte.

Den heter The phantom of the air och är en serie i 12 episoder från 1933.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Phantom_of_the_Air

Här är länk till första episoden:
https://www.youtube.com/watch?v=Ed7z9t6Hk7E


Hey Mats

Jeg ved godt at dette er et meget gammelt indlæg.

Jeg så selv den serie som barn i 70'erne på svensk TV hvilken jeg var meget fascineret. I takt med internettets fremgang har jeg til stadighed prøvet at opspore gamle film og serier som ekkoer rundt i mine hjernevindinger og jeg har en temmelig god hukommelse. Så god at andre ikke altid tror at jeg husker rigtigt - og faktisk kan de nogle gange få mig til at tvivle.

Indtil at jeg pludselig finder fragmenter på nettet som demonstrerer at jeg ikke huskede galt - andres hukommelser er bare dårligere.

F.eks. kender jeg ingen andre danskere end jeg selv, der husker serien "Røde Havets Hemmeligheder" - men perlefiskerne i den gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Internettet var tavst omkring serien rigtig længe - franske produktioner fylder ikke særligt meget på nettet med mindre at vi taler om store klassikere. Men pludselig dukkede den alligevel op. På Youtube fandt jeg kendingsmelodien som jeg ØJEBLIKKELIG genkendte. Jeg kontaktede en SVT omkring serien og den medarbejder som jeg kommunikerede var også helt vild med den og reagerede med et "Oj oj oj!!", da jeg sendte ham linket hertil.

Min liste over film og serier som jeg bare MÅTTE genfinde bliver mindre og mindre og blandt de få tilbageværende produktioner længe har Fantomplanet spøgt. Sådan huskede jeg titlen, hvilket desværre har gjort at jeg ikke har ramt din posting før nu.

Men igår gik jeg meget målrettet til værks. Gennem årene stod det mig mere og mere klart at der måtte være tale om cliffhanger serie fra 30'erne - især med alle de biplaner der jo var historie efter 2. verdenskrig. Lister herover fandtes på Wikipedia og med denne tilgang tog det mig faktisk mindre end en halv time at at lokalisere titlen "The Phantom of the Air".

"Bingo" tænkte jeg, det kunne kun være den - og som forventet lå den på Youtube hvor alle public domain produktioner til sidst ender. Det tog kun få sekunder at verificerer den. Bare navnet "Raymond" i indledningen fortalte mig om hvor jeg første gang havde havde stødt på det navn - kun 9 år som jeg var i 1973. Demonstrationen af 'Contragrav' prototypen slog det endelig fast - og hvis ikke så gjorde sabotagen af Raymonds fly det i flyshowet i første afsnit. Nu var flyvning allerede blevet min passion året før grundet en chartertur til Spanien, så det var selvklart at jeg var tryllebundet til skærmen - især fordi 30'erne stadig var i flyvningens pionertid hvilket smittede af på ånden i serien.

Efter at have fastslået den korrekte amerikanske titel og googlet den sammen med "Svensk TV" fik jeg linket til denne posting... det absolut eneste som Google gav(!!)

Nyd et 1973 TV program hvor titlen som du korrekt husker den indgår i:

https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d= ... 30310.1.12

Bedste hilsener

Henrik Ørsted
henrikoersted
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 02 feb 2021, 19:40

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav Mats Averkvist » 03 feb 2021, 08:39

Hej Henrik

Phantom of the air finns att köpa på dvd på Ebay...

Ja, den franska serien Röda Havets hemlighet kommer jag mycket väl ihåg. var också en av favoriterna i barndomen. Episoden där huvudpersonen spränger fartyget minns jag speciellt väl.

När vi ändå är inne på favoritserier så minns jag också Jules Vernes Den hemlighetsfulla ön från 1973 med bl a Omar Sharif i rollen som kapten Nemo.
Har letat efter den på dvd, men bara hittat en spansk eller tysk version utan svensk text. https://www.imdb.com/title/tt0271330/?r ... lmg_act_73
Här har vi faktiskt lite flyg i det att huvudpersonerna flyr från det belägrade Richmond med ballong under det amerikanska inbördeskriget.

En annan dvd jag letar efter är den, som jag tycker, bästa versionen av Greven av Monte Cristo. En fransk miniserie från 1979 med Jaques Weber i huvudrollen. Den finns på franska, men mina franskakunskaper är kraftigt begränsade. Har sett den på Youtube dock. https://www.imdb.com/title/tt0220212/?r ... lmg_act_79
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1230
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav henrikoersted » 04 feb 2021, 21:25

Hej Mats

Tak for svaret.

Glædeligt at også andre husker Røde Havets Hemmeligheder.

Husker du om Sverige sendte begge sæson'er?

Generelt er franske serier/film svære at få fat på - og hvis de endelig er, så mangler der typisk tekster.

En favorit film fra 70'erne som jeg så både på dansk- og svensk TV var "En Bjergførers Død" er det lykkes mig at få fat på, men jeg har ingen tekster til den fundet. En anden meget ønsket fransk TV serie er "Stævnemøde i Sort". Den er endda med den berømte Daniel Auteuil ("kilden i Provence", "Manon & Kilden" og MANGE flere).....men det er franske producenter eller rettighedsihændehavere ligeglad med. Jeg gad vide om fransk lovgivning - der som bekendt er noget speciel i forhold til andre europæiske lande - gør det særligt dyrt at udgive på DVD internationalt.

Vi har tydeligvis mange ting til fælles. Oh JA - jeg elskede også serien "Den Hemmelighedsfulde Ø" - og fravigelserne fra romanen gjorde den ikke dårligere, når man som lille ikke kender den.

Jeg husker stadig den "UUUIIIIIII!!" lyd det gav når kaptajn Nemo's tesla coils ramte de skibbrudne med sine elektriske stråler.

Jeg mener at jeg har filmudgivelsen på et gammelt VHS bånd et sted - men jeg er ikke sikker.

Og jeg fulgte også med i Monte Christo serien.

Men vi havde jo ikke så mange kanaler at vælge imellem dengang - Danmark havde kun een kanal i forhold til Sveriges to og Vesttysklands tre. Så os på østsiden af Sjælland så lige så meget svensk som danske TV mens sydvest Danmark så tysk.....med deres synkroniserede tale, hvad jeg ikke brød mig om.

Bedste hilsener

Henrik

https://www.imdb.com/title/tt0302815/
henrikoersted
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 02 feb 2021, 19:40

Re: Gammal amerikansk film/TV-serie

Inläggav Mats Averkvist » 05 feb 2021, 10:23

Jag vet inte om båda säsongerna visades. Har för mig att sprängningen var i sista avsnittet. Vet inte vilken säsong den var med i, men det kom inget mer avsnitt efter det vad jag kan komma ihåg.

De serier jag nyss nämnde är de som gjorde mest intryck på mig. Det är nog inga andra som jag kan säga fastnade i minnet.
Användarvisningsbild
Mats Averkvist
 
Inlägg: 1230
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:33
Ort: Strömsnäsbruk


Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster