Högertrafikomläggningen

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Högertrafikomläggningen

Inläggav Lennart Berns » 31 aug 2017, 08:39

Den 3 september är det 50 år sedan Sverige lade om trafiken från vänster till höger (utom tågen som fortsatte i vänstertrafik). Inte minst inom dåvarande Krigsmakten innebar det stora förändringar samt ett stort utbildningsbehov. Stockholms stabers personal samlades sålunda för en heldagsgenomgång på en av stadens biografer. Man visade filmer och bilder, gick igenom trafikmärken, hastighetsbegränsningar, frivilligpersonalens insatser, rubbet. Som avslutning på dagen fick man ställa frågor. En knarrig major på bakre bänkraden räckte upp handen, harklade sig och undrade: Jo, det här med högertrafik, gäller det även civilister?

Tyvärr har väldigt lite i vårt i övrigt välförsedda arkiv om den stora händelse som högertrafikomläggningen utgjorde. Vi efterlyser därför bilder, utbildningsmateriel i form av foldrar eller broschyrer, minnen och hågkomster, särskilt när det gäller Flygvapnet. Antingen här på Svenskt Flyghistoriskt Forum eller inskickat till arkivet. På förhand tack!
Användarvisningsbild
Lennart Berns
 
Inlägg: 321
Blev medlem: 23 feb 2008, 08:13
Ort: Stockholm

Re: Högertrafikomläggningen

Inläggav eralehm » 31 aug 2017, 17:39

Ur flyghistorisk synpunkt torde väl omläggningen ha haft minimal inverkan. Utom möjligen på infarten till flygplatserna...

/Leif
eralehm
 
Inlägg: 289
Blev medlem: 25 feb 2008, 01:22
Ort: Tullinge


Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 9 gäster